donderdag 20 oktober 2011

dag 77: zelf kruidkoek maken, zonder pakje.

FJ en ik zijn al een poos aan het sparen voor lekker veel kruiden. Vandaag bedacht ik dat we waarschijnlijk wel genoeg kruiden zouden hebben om een kruidkoek te maken. En ja hoor:) Het enige wat ik extra moest kopen was sinaasappelsap en rozijnen. (eigenlijk ook melk, maar volgens mij heb ik dat prima opgelost)




Het recept komt hier vandaan: http://www.mijnreceptenboek.nl/recept/streekgerechten/kruidkoek-6605.html


·         sinaasappels --> In plaats hiervan gewoon sinaasappelsap en een scheutje cointreau gebruikt
·         200 gram rozijnen
·         300 gram zelfrijzend bakmeel
·         250 gram donkerbruine basterdsuiker  --> Hier heb ik rietsuiker gebruikt
·         1 theelepel nootmuskaat
·         1 theelepel gemberpoeder --> Dit heb ik weggelaten, want dit heb ik nog niet.
·         1 mespuntje kruidnagelpoeder
·         1 theelepel cardamom
·         1 theelepel kaneel
·         ei
·         snufje zout
·         wat paneermeel
·         1 eetlepel schenkstroop of rietsuikerstroop  --> Hier heb ik honing gebruikt
·         2 deciliter melk of 1 deciliter melk en 1 deciliter sinaasappelsap  --> Hier heb ik de sinaasappelsap gebruikt die ik eerder gebruikte om de rozijnen in te wellen, en +- 50 gram roomboter.
Bereidingswijze
Boen de sinaasappel goed schoon en trek er met de zester de schil ervan af. Pers de sinaasappelen uit en verwarm het sap. Voeg de rozijnen aan het sap toe en laat deze 10 min. wellen. Zeef intussen in een kom het meel en voeg de bastersuiker, de kruiden en het zout toe. Roer de droge ingredienten door elkaar. Breek het ei boven de meel en voeg de stroop toe. Voeg al roerende de melk (scheutje voor scheutje) toe. Blijf roeren toe er een glad beslag ontstaat. Laat de rozijnen uitlekken en meng deze ook door het beslag. Vet een cakevorm in en strooi met paneermeel een dun laagje op de wanden van de vorm, (na het bakken komt hij hierdoor gemakkelijker uit de vorm). Bak de kruidkoek in 1 a 1,5 uur in een voorverwarmde oven op 160 graden C. bruin en gaar. Als hij te bruin wordt bovenop afdekken met alluminiumfolie. Ik zet de oven de laatste 20 min. wel op 200 graden C. De koek is gaar als je er met een breinaald insteekt op meerdere plaatsen en deze er schoon uitkomt. De koek nu aflaten koelen en laat hem het liefst een paar dagen rusten dan zijn alle kruiden er goed ingetrokken. Dit is wel moeilijk als je van snoepen houdt maar hij wordt dan ook wel heel erg lekker.


Dat wachten is niet gelukt, FJ en ik gaan vanavond ons favoriete spel spelen, en daar hoort natuurlijk wat lekkers bij. Morgen gaan er gewoon een paar plakken mee naar mijn werk, dus ik vrees dat de cake voor die paar dagen al op is;)

1 opmerking: