dinsdag 4 oktober 2011

dag 61: merengues zijn echt moeilijk..

Dit wil ik al een tijdje maken voor mijn blog, zeker omdat ik wel wist dat dit moeilijk zou gaan worden.  Maar het duurde echt wel even voor ik het eiwit een beetje stijf had. Ik heb namelijk geen mixer, dus eerst probeerde ik het in de blender. De eerste poging had ik sowieso verkeerd gelezen, ik had de suiker er meteen bij gegooid. De tweede poging in de blender werkte nog steeds niet. Dan maar met het melkopkloppertje. Dat bleek een goede zet te zijn, het eiwit werd redelijk stijf. Nog steeds liep het een beetje uit op de bakplaat, maar het was iig stevig genoeg.
Zo zag het eruit voor het in de oven ging, met rode en blauwe kleurstof, niet helemaal doorgemixt, zodat het een mooi patroontje geeft.

Straks, waarschijnlijk rond een uur of half 11 update ik deze blog even over hoe ze er uit zien na het bakken, en hoe ze smaken. (misschien wat weinig suiker erbij gedaan namelijk)

Dit is het recept wat ik gebruikt heb:
2 Eiwitten
125 gram suiker (werkt ook met rietsuiker, maar dan is kleurstof wel aan te raden, anders gaan de schuimpjes er bruinig uit zien.)

  • Scheid de eiwitten. Gebruik hiervoor drie kommen: één voor het eigeel en de schil, één voor de net gescheiden eiwitten en één voor de eiwitten die gelukt zijn. Dat wil zeggen dat de goed gescheiden eiwitten niet bezoedeld worden met eigeel als er per ongeluk één fout gaat.
  • Verwarm de oven voor op 110°C.
  • Klop de eiwitten stijf. Doe dit bij voorkeur met de mixer omdat dat een stuk sneller gaat dan met de hand. Ze moeten zachte pieken gaan vormen (als je de mixer eruit haalt, blijft een piek omhoog staan)
  • Voeg de suiker beetje bij beetje toe. Mix elke keer na het toevoegen van de beetjes suiker. Het schuim is klaar als het aan je mixerhaken blijft hangen.
  • Je schuim is klaar! Schep nu bolletjes op een bakplaat die je bekleed hebt met bakpapier.
  • Zet de meringues voor 1 uur in de oven of totdat je ze van het bakpapier af kunt trekken (de onderkant moet droog zijn). Hoe groter de schuimpjes, hoe langer ze in de oven moeten.
UPDATE: de kleur is wat minder mooi geworden, namelijk vies bruin (ieieieuw). Maar, Anthon FJ en ik kunnen niet ophouden met eten, want ze zijn wel lekker:)

5 opmerkingen:

  1. dit is een testje van mijzelf.

    BeantwoordenVerwijderen
  2. Wow, jij hebt lang moeten kloppen!!
    Een beetje maizena kan helpen :)

    BeantwoordenVerwijderen
  3. @ Antje: dat viel eigenlijk best mee. zo'n melkkloppertje gaat best hard! harder dan ik vantevoren dacht iig. Maar maizena ga ik proberen, de volgende keer.

    BeantwoordenVerwijderen
  4. Daar heb ik het nu ook steeds zo moeilijk mee, eiwitten stijf krijgen. Ei op tijd uit de koelkast en metalen kom echt vetvrij zijn de tips die mij nog het meeste helpen...
    Zie hier ook een paar handige tips.
    Dacht dat ik je blog in mijn bloglines had gezet, maar ben al lang niet langs geweest, ga dat snel even veranderen!

    BeantwoordenVerwijderen