zaterdag 13 april 2013

dag 353: zelf kroepoek bakken

Vorige week maakte ik voor het eerst zelf Kroepoek. En dat was eigenlijk verrassend makkelijk. Ik kocht ongebakken kroepoek bij de toko, om het daarna zelf te bakken. Hiervoor had ik een klein pannetje met een flinke laag zonnebloem olie.
Een paar dingen die ik nog wil zeggen, verder laat ik de foto's het werk doen.
- Gebruik geen plastic schep, zoals ik, dat gaat smelten... (DOM!)
- bak niet meer dan 2 kroepoeks tegelijk, het bakken gaat namelijk erg snel, en ze verbranden dus ook snel
- Ook deze kroepoek is lekkerder met extra eigen kruiden.






woensdag 10 april 2013

dag 351: chocolade cakepops

Vandaag ga ik jullie eindelijk laten zien hoe ik mijn cakepops maak. Deze keer zijn het chocolade cakepops, maar de manier van werken is hetzelfde.


stap 1: bak een cake, en maak genoeg topping voor ongeveer 12 cupcakes
stap 2: verkruimel de cake in een grote bak, en kneed de topping er doorheen. Laat ongeveer 10 minuten koelen in de koelkast.
stap 3: draai ballen van het nu redelijk opgesteven deeg, en laat dan een kwartier opstijven in de koelkast.
Stap 4: Als de cakeballetjes genoeg gesteven zijn is het tijd voor de stokjes.
Smelt je smeltchocola, (LANGZAAM! Hoe langzamer, hoe beter. Dus, au bain mairie, of met intervallen van maximaal 30 seconden in de magnetron. Zorg dat je tussendoor steeds goed roert.)
dip het stokje in de gesmolten chocola, en steek in een cakebal, tot ongeveer halverwege. Doe dit bij alle balletjes, en laat weer 5-10 minuten opstijven in de koelkast.

Tussendoor kun je de rode suiker maken: voeg 1 druppel rode kleurstof aan 2 eetlepels witte suiker toe, en roer goed door, tot alle kleur is opgenomen.

Stap 5: Het chocoladelaagje. Dat is een kunst apart. Het lukt mij nog steeds niet om het echt mooi glad te krijgen. Dus ik raad je aan om daar gewoon veel mee te oefenen. Een paar tips kan ik wel geven:
- zorg dat je cake ballen echt heel koud zijn, anders vallen ze tijdens het dippen van hun stokje
- zorg voor goed vloeibare chocola om in te dippen
- probeer het dippen zo vlug mogelijk te doen, als je lang bezig bent om alles te bedekken met chocola heb je ook kans dat het stokje los gaat laten.
- zorg voor iets waar je de lollies goed in kan laten drogen, dat duurt bijna 5 minuten, te lang om vast te houden en te wachten iig.

maandag 8 april 2013

dag 350: Taart en (nieuwe!) cupcakes voor een bruiloft

een week geleden gingen mensen uit onze kerk trouwen, en de persoon die eerst taarten zou maken had afgezegd, dus ging ik last minute nog taart en cupcakes voor hun maken. De taart was dezelfde als triple chocolate de pi-pie, alleen was deze keer de chocola hard voor ik ermee klaar was (dus vandaar die lelijke lijn aan de linkerkant...

De cupcakes waren wel bijzonder vanille cupcakes met frambozenjam en roomkaas topping. heerlijk fris en lente achtig. de rode suiker heb ik gewoon met suiker en rode kleurstof gemaakt. handig en goedkoop:)
het recept voor de roomkaas topping: 200 gram roomkaas mixen met +- 100 gram poedersuiker. of gewoon blijven toevoegen en proeven tot je de verhouding lekker vindt;)




zaterdag 6 april 2013

dag 349: origami

De afgelopen dagen ben ik ineens weer met origami bezig geweest. Eigenlijk houd ik niet zo van origami: Je bent er altijd veel te lang mee bezig (en dat geduld heb ik niet) en er is geen nut aan de knutsels die je maakt, dus als je veel vouwt, heb je veel frutsels rondslingeren, die wel leuk zijn, maar waar je niks mee kunt!

 Deze roosjes waren het begin. Ze zijn lekker simpel, maar wel leuk. En omdat ze zo'n handig plattte onderkant hebben zijn ze leuk als tafelversiering voor bij een dinertje ofzo.
De tutorial voor deze bloemen staat hieronder




Daarna begon ik met deze kubus/roos. Want het leuke is: deze kubus kun je uitvouwen tot een roos, kijk maar hiernaast! Deze roos is leuker dan de vorige, maar wel nuttelozer (tenzij je de kubus gebruikt als geschenkdoosje, dan kan het weer wel)

en hier de tutorial:


en dit probeerde ik ook nog: het moest een  bal worden, maar er  moest ineens geplakt worden (dat hoeft anders nooit met origami!) dus hij is niet helemaal gelukt, maar het ziet er alsnog wel vet uit:)

zaterdag 30 maart 2013

dag 348: Zelf spekkoek maken.



Vandaag ben ik langs de Toko geweest met de bedoeling mijn kleurstoffen weer eens aan te vullen, maar toen ik daar was zag ik allemaal andere interessante dingen, die ik ook maar heb meegenomen. Vandaag deel 1 daarvan: een bakmix voor spekkoek. Spekkoek is een superlekkere (maar ook verschrikkelijk vette) indonesische soort van cake/kruidkoek. Het stond al een tijdje hoog op mijn nog-te-maken lijstje, en dankzij dit pak mix heb ik het eindelijk gemaakt. Normaal doe ik niet aan pre-made bakmixen, maar spekkoek is zo bewerkelijk dat ik een uitzondering heb gemaakt.


Het idee van spekkoek is dat je het laagje voor laagje bakt in de oven. dus steeds een laagje in het bakblik gieten, 5-10 minuten bakken, volgende laagje erin gieten, weer 5-10 minuten bakken, enzovoort. Daardoor krijg je die mooie gelaagde structuur. Nou ging dat bij mij nog niet zo heel erg goed, omdat ik nog niet precies weet wanneer een laag gaar genoeg is om een nieuwe laag erbovenop te doen. Dus werd het soms een beetje een kliederboel. Maar uiteindelijk is de hele taart wel gaar geworden, en zijn er zelfs een paar laagjes te zien in de taart! Ik vind de spekkoek desondanks erg lekker geworden, dus dat wordt oefenen op echt mooie laagjes!



zaterdag 23 maart 2013

dag 347: cakepops met een kleurige binnenkant


Cakepops zijn mijn nieuwe favoriete baksel. Jammer dat het zo lang duurt om ze maken, maar eigenlijk geeft dat ook niet zo, want het maken alleen al is heel leuk! En dat geldt zeker voor deze cakepops, die ik gisteren maakte. Van de buitenkant zijn het gewoon witte cakepops, maar van de binnenkant zijn ze helemaal gekleurd.
Het idee voor deze cakepops kreeg ik van een nieuwe youtube bakfilmpjes maakster die ik vond, die een geweldig australisch accent heeft, wat gewoon leuk klinkt:) Ik wilde in eerste instantie deze cakepops namaken, maar daar was ik te ongeduldig voor, (en ik had maar 3 kleuren), dus ik heb maar gewoon steeds de 3 kleuren bij elkaar gepakt en dat tot een bolletje gerold. Dat maakt ook wel heel leuke cakepops, vind ik!
Hoe ik deze cakepops maakte is eigenlijk supersimpel: ik verdeelde het cakepopdeeg (dat is verkruimelde cake 1 op 1 gemixt met frosting) in 3 porties waar ik dan kleurstof bij deed. (alleen mijn geel was bijna op, dus omdat ik daar niet tevreden mee was heb ik dat later in groen veranderd)
Dan pak je steeds uit elk schaaltje een klein beetje van elke kleur en rol het tot een mooi bolletje.
De chocola eromheen ga ik in een andere post een keer uitleggen, ik moet nu haasten richting allerlei familie vandaag:)

zondag 17 maart 2013

dag 346: nerdy nummies: a triple chocolate pi-pie for pi-day (three days late.. oh well..)

Deze taart wilde ik al heel lang maken. Nouja, niet deze triple chocolate taart  (hoewel die zeker voor herhaling vatbaaer is.. Lekker!) Maar deze Pi-Pie. Officieel hoort die natuurlijk op pi-dag gegeten te worden  (kijk maar hoe 14 maart in de amerikaanse notering wordt geschreven, dan snap waarom dat pi-dag is:) )
Maar nu het recept voor deze heerlijke taart:
voor de taart zelf heb ik het recept voor biscuitdeeg wat ik altijd gebruik (wat je hier kunt vinden) aangepast door de bloem te vervangen door cacao. ik heb biscuitdeeg basis gebruikt ipv cake basis, omdat de taart anders veeeel te machtig zou worden.
(ik heb even mijn weegschaal uitgeleend, dus ik maakte mijn taart met de verhoudingen op de gok. vandaar dat ie wat plat en ingezakt werd, maar niet minder lekker dus!)
 Als het chocolade biscuitdeeg gebakken is besmeer je de hele taart met chocolade botercreme (het recept vind je hier) Gebruik daarvoor een zo groot mogelijk mes of een grote spatel. Hoe groter hoe mooier je cake wordt.

 Laat de taart even koelen in de koelkast, terwijl je je witte chocola (of smeltsnoep, wat eigenlijk ook witte chocola is) smelt. De gesmolten chocola stop je in een ziplock zakje, wat je goed dichtmaakt en waar je daarna een puntje vanaf knipt. Nu kun je er mooi mee schrijven en tekenen.
(en sorry voor de kwaliteit van de foto hieronder, had op het moment zelf niet door dat ie wat verkeerd had scherpgesteld... oeps!)
 Teken met de witte chocola een grote pi op het midden van de taart, en zoveel mogelijk cijfers achter de komma van pi als er op je taart passen. En klaar is je pi-pie:)