En dan komen we nu bij de taart. Ondanks dat het geen perfect baksel was (in 'heel holland bakt' zou je er niet mee wegkomen) was het een heeerlijke taart, die ik graag nog een keer ga bakken. Hier komt het recept.
Benodigdheden: (deze foto moet ik voortaan misschien achteraf maken, nu kwamen er tijdens het bakken steeds meer benodigdheden bij...)
- taartvorm,
- bakpapier
- bakbonen (ik gebruik gewoon gedroogde erwten, het goedkoopste wat ik kon vinden)
- kom
- rasp
- weegschaal
- deegroller (of wijnfles, werkt bijna net zo goed)
- garde
- mal om te garneren met poedersuiker
Ingredienten:
Voor de bodem:
- 100 gram boter of margarine
- 45 gram suiker
- 150 gram bloem
- 1 zakje vanille suiker
- 2 theelepels citroensap
Voor de vulling:
- 2 citroenen
- 3 eieren
- 25 gram bloem
- poedersuiker voor de garnering
Bereiden:
- Snijd de (koude!) boter in blokjes en vermeng deze met debloem, suiker, de vanillesuiker en 2 theelepels citroenrasp. Kneed dit tot een deeg. Leg het nu 10 minuten in de vriezer (of wat langer in de koelkast) om goed koud te worden. verwarm intussen de oven voor op 200 °C.
- Vet de taartvorm in met boter en bestrooi hem met wat bloem. Rol het deeg uit zodat het ongeveer 6 cm in diameter groter is dan de taartvorm. Vaak is het lastig om de lap deeg in een keer mooi in de bakvorm te krijgen.
--> Een handige truc hiervoor is om het deeg voorzichtig om je deegroller heen te rollen, en het dan weer af te rollen boven de bakvorm. Hierdoor gaat het niet al stuk voor je het in de taartvorm legt.
- Prik met een vork wat gaatjes in de bodem. Bovenop de bodem leg je nu het bakpapier, wat je vult met de bakbonen. Bak nu de bodem ongeveer 10 minuten. (Hier ging het mis bij mij. Ik heb nog niet heel erg veel ervaring met blind bakken, maar ik denk dat ik mijn bodem langer in de oven had moeten laten)
- Maak terwijl de bodem bakt de citroenvulling. Rasp en pers de 2 citroenen. Klop de eieren en suiker luchtig. Voeg de bloem, citroenrasp en het sap van de 2 citroenen toe. Giet de vulling in de taart en bak hem nog eens 10 minuten. De vulling moet in het midden nog een beetje vloeibaar zijn want die wordt stijf als de taart afkoelt. (In het engels vind ik dat beter uit te leggen: 'It needs to have a slight wobble').
Voordat je hem serveert moet de taart helemaal koud zijn, zodat je hem goed kunt snijden. Laat de citroentaart gerust een nachtje in de koelkast staan. Strooi de poedersuiker er op voor mooie garnering, en klaar is je citroentaart!
Citroentaart als heerlijk verhuisvoer:)
Leuk beschreven! Ben niet werkeloos maar wel lege nest syndroom:-)
BeantwoordenVerwijderenVoor de post moet ik elke dag naar buiten en dat geeft mij structuur.
Ideetje om elke ochtend een flinke wandeling te maken? Of een kranteloopje?
Dank u wel voor deze tip, Zaagmamma:)
BeantwoordenVerwijderenIk zal eens kijken of ik bij de post wat kan vinden. Want mijn dagelijkse loopje naar de supermarkt geeft nou niet bepaald structuur..