maandag 13 januari 2014

marieke bakt week 2: zandkoekjes met citroen glazuur.


In week 2 heb ik zandkoekjes gebakken, en versierd met citroenglazuur. Dat zijn mijn favoriete soort koekjes! En omdat ik al heel lang een plan had om carcassonne koekjes te maken samen met Esther, heb ik dat dit weekend gedaan. 

Om te beginnen maakte ik zandkoekjes volgens dit recept:
  • ingrediĆ«nten:
  • 1 eidooier (eigeel)
  • 200 g bloem + wat extra om op het aanrecht te strooien 
  • 100 g witte basterdsuiker
  • 150 g koude boter
  • 2 zakjes vanillesuiker

bereiden:
  1. - Kneed alle ingrediĆ«nten met de hand tot een samenhangend deeg. 
  2. - Rol het deeg tot een bal, verpak in vershoudfolie en laat 30 min. in de koelkast opstijven. 
    • (extra feitje tussendoor: werken met koude boter zorgt ervoor dat de koekjes knapperig worden. Het tussendoor koelen van het deeg heeft als extra voordeel dat het deeg minder plakt bij het uitsnijden van de vormpjes)
  3. - Verwarm de oven voor op 175 °C. 
  4. - Rol het deeg gelijkmatig uit op een keukenblad waar je wat bloem op hebt gestrooid tegen het plakken, tot een lap van ca. 3-4 mm dik. 
  5. - Steek met uitsteekvormpjes koekjes uit, of snijd ze zoals ik in mooie vierkantjes. Ik gebruikte daarvoor een lineaal.
  6. - Leg de koekjes op enige afstand van elkaar op de bakplaat. 
  7. - Bak ze in het midden van de oven in 15-20 min. lichtbruin en gaar. 
  8. - Neem de koekjes met een kaasschaaf of een paletmes van de bakplaat en laat ze afkoelen. 

Vervolgens maakte ik de glazuur. Hier is niet echt een recept voor, omdat je het heel erg op het zicht moet doen, maar de verhouding is ongeveer:

ingredienten:
+- 150 gram poedersuiker
+- 2 eetlepels citroensap
kleurstof

bereiden:
- Doe de poedersuiker in een schaaltje, doe er de citroensap en de kleurstof erbij, en roer goed totdat er een glad papje ontstaat, en alle klontjes eruit zijn. 
- Wanneer het mengsel te droog is mag er wat sap bij, wanneer het te waterig is doe je er wat poedersuiker bij.
- De consistentie is goed als het mengsel iets dikker is dan stroop. 

Je kunt nu de glazuur op de koekjes scheppen, je kunt ook, zoals wij deden het er in mooie figuurtjes opspuiten. Het enige wat je daarvoor nodig hebt zijn plastic zakjes met een zipsluiting (boterhamzakjes zijn niet stevig genoeg) 
- Schep de glazuur in een punt van het plastic zakje. Duw alle glazuur in de punt en zorg dat het zakje verder luchtdicht is, en zip hem dicht. 
- Knip een heel klein puntje van het zakje af. Nu kun je de glazuur heel precies op je koekje spuiten met het zakje. 

Extra tips: gebruik het puntje van het zakje ook als een soort kwastje, om het glazuur mooi recht te krijgen. En tik als je klaar bent voorzichtig een paar keer met het koekje op tafel, daardoor trekt het glazuur mooi recht en verdwijnen eventuele luchtbelletjes. 

Een volgende keer ga ik allerlei fondant technieken uitleggen, dan komen ook de mannetjes voorbij.
Veel bakplezier:)



1 opmerking:

  1. Ze waren lekker! Deze koekjes bakte ik vroeger al op kinderfeestjes met Esther! Was het niet limoensap?

    BeantwoordenVerwijderen