Nou viel week 1 van 2014 samen met mijn verhuizing naar Delft. Niet een ideale manier om een nieuw project te starten... Maar als ik iets in mijn hoofd heb zal ik het gaan doen ook! Dus met een rommelig huis, waarin nog lang niet alles was uitgepakt, en een flinke verkoudheid (die ik 2 weken lang heb tegen kunnen houden, maar die zondag toch doorbrak) heb ik gisteren mijn eerste taart gebakken. Er zijn geen foto's van het bakproces en de uiteindelijke foto is niet in de beste kwaliteit. Ik hoop dat jullie dat niet al te erg vinden, zodra alles hier wat meer op orde is zal ik de recepten ook wat beter toe kunnen lichten.
En dan nu het recept en de foto's van het eindresultaat. De vulling is gemaakt zoals ik hem zelf het liefst maak, met custard in de vulling. Die zorgt ervoor dat de bodem niet zompig wordt en geeft de appels tegelijk een mooie gele kleur. het recept voor de bodem heb ik afgekeken van het recept van de AH site. Dit geeft een lekkere bodem en er is genoeg deeg over om wat te snoepen terwijl de taart in de oven zit:)
Ingrediënten:
Vulling:
- 5 granny smith appels
- 100 gram custard poeder
- 1 eetlepel kaneel
Bodem:
- 250 gram roomboter (of 125 gr margarine en 125 gram roomboter) op kamertemperatuur
- 200 gram suiker (ik gebruik altijd rietsuiker, dat geeft meer smaak)
- 2 zakjes vanille suiker
- 2 eieren
- 400 gram zelfrijzend bakmeel
Bereiden:
- Verwarm de oven voor op 180 °C.
- Schil de appels, verwijder de klokhuizen, snijd deze vervolgens in kleine blokjes.
- Mix de custard poeder en de kaneel door de appels en zet opzij
- Klop in een beslagkom de 125 g boter, de margarine, suiker, vanillesuiker en een mespunt zout met een mixer tot een luchtige massa. Voeg 1 ei toe en mix tot een egaal beslag.
- Voeg het bakmeel toe en kneed tot het deeg een bal vormt.
- Bekleed de (ingevette) springvorm met iets meer dan de helft van het deeg en houd de rest achter.
- Vul de taart nu met het appel - custard mengsel.
- Rol het achtergehouden deeg met een deegroller uit tot een lap van een 1/2 cm dik en snijd er stroken uit van ongeveer anderhalve cm breed
- Leg de deegstroken in een geruit patroon over de appelvulling. (als je echt fanatiek bent kun je ze weven, dat ziet er nog wat mooier uit)
- Klop het andere ei los en bestrijk met het kwastje de stroken en de rand.
- Laat de taart 90 minuten in het midden van de oven goudbruin en gaar worden. Controleer regelmatig of de taart niet te snel bruin wordt; zet in dat geval de oven op 150 °C.
Nou ja, zeg, zit ik een reactie te typen, verdwijnt die zomaar...
BeantwoordenVerwijderenDat ziet er lekker uit, ik kom binnenkort één van je baksels proeven!