maandag 20 januari 2014

Marieke bakt week 3: Brood


Afgelopen weekend heb ik brood gebakken. Ik vind dat ik het zou moeten kunnen, ik bak zo vaak, waarom zou ik bang zijn voor brood? Toch is brood bakken is iets waar ik al jaren tegen op zie. Daar zijn meerdere redenen voor: Gist is een raar iets. Je moet het heel goed kneden, en vaak laten rijzen, want anders wordt het een taai en zwaar brood. Ook het bakken is lastig. Het moet lang genoeg bakken om helemaal gaar te zijn, maar de kans bestaat dat het brood te hard wordt als je het te lang bakt. Moeilijk moeilijk.
Omwille van het leren van nieuwe dingen voor mijn blog heb ik het afgelopen weekend toch eens geprobeerd. Het werd niet het beste brood ooit, maar het was goed eetbaar en voor herhaling vatbaar:)

hieronder het recept wat ik gebruikte:
ingredienten:
- 500 gram bloem
- 5 gram gist
- 10 gram zout
- 300 ml lauw water







Bereiden:
- doe alle ingredienten bij elkaar in een kom en kneed tot het deeg een samenhangende bol vormt.
- Kneed het deeg nog een aantal minuten op een werkblad stevig door
- doe het deeg weer in de kom en dek de kom af met huishoudfolie. 
- zet het deeg een uur lang op een warme plek om te rijzen

- Nadat het deeg gerezen is kneed je het deeg weer een aantal minuten.
- Daarna leg je het deeg in de vorm waarin je het wilt bakken, en laat het op die manier nogmaals 1 uur rijzen. Als het deeg een beetje terug veert als je het aanraakt is het genoeg gerezen. 

- Verwarm de oven voor op 250 graden. 
- Snijd het brood in (als je dat niet doet gaat het brood scheuren in de oven), ik sneed het aan 2 kanten.
- Bak het brood 20 minuten op 250 graden en verlaag daarna de temperatuur naar 200 graden. 
- Ik heb op dat moment ook een bakje water in de oven gezet. Dat schijnt al te knapperig brood tegen te gaan. 
- Je brood is gaar als je erop tikt en het klinkt hol. (vergeet niet ook even aan de onderkant te tikken. Die wordt iets minder snel gaar.

Zo zag mijn eerste brood eruit. Nog geen perfect brood, maar goed genoeg en heel lekker, ondanks dat hij eigenlijk nog iets te compact was. Een goed voornemen: De komende maanden ga ik hard studeren op hoe het nou precies werkt met brood, en flink oefenen. Over een half jaar komt er dan een recept online wat 'tried and tested' is en wat zeker weten werkt. 
Als iemand anders broodbak tips heeft: laat het weten!

1 opmerking:

  1. Wij aten in de vakantie elke dag zelfgebakken brood.
    Weliswaar van kant en klaar meel maar moest wel rijzen ed. Heerlijk! Kan me niet herinneren dat we het insneden, maar ik was dan ook niet de kok...

    BeantwoordenVerwijderen