Het afgelopen weekend was een bijzonder weekend voor mij, om een heleboel redenen.
- Ten eerste ben ik afgelopen vrijdag officieel afgestudeerd. Mijn diploma uitreiking is pas in maart, maar dat is alleen maar formaliteit, verder is alles klaar:)
- Ten tweede was afgelopen vrijdag de uitreiking van de Rotterdam Designprijs. Temstem, de app waar ik mijn afstudeerscriptie over heb geschreven en waar ik aan heb mee ontworpen won de jury prijs. Ze waren het unaniem eens, dat dit het beste designproject was van de afgelopen jaren. Ik ben nog steeds een beetje flabbergasted.. een nationale prijs, voor iets waar ik aan mee gewerkt heb.
http://www.boijmans.nl/nl/10/persberichten
- Ten derde was ik afgelopen zaterdag in de abdij van Tongerlo. Een hele bijzondere ervaring, mede door de bijzonder gastvrije paters en de oudste replica van 'het laatste avondmaal' van Leonardo Davinci.
- Ten vierde was mijn moeder zondag jarig, en kwam ik er in het klooster achter dat zij op lichtmis jarig is. (google dat maar)
Ik bedacht dat ik dus maar liturgisch ging taartbakken en een lichtmis taart voor haar ging maken. Deze taart was in feite een cheesecake met kaarsjes, Dus je krijgt zo het recept van de AH. Dit is de lekkerste cheesecake die ik ken. (Dank je wel Rebecca, dat je mij op dit recept wees!)
Ingrediënten:
- 200 g volkoren koekjes
- 100 g boter, gesmolten
- 1 tl gemalen kaneel
- 1 vanillestokje
- 600 gram verse roomkaas (omdat monchou erg duur is doe ik meestal 400 gram monchou en 200 gram zuivel spread)
- 2 el bloem
- 175 g witte basterdsuiker
- 3 eieren
- 125 ml crème fraîche
Bereidingswijze:
- 1. Verwarm de oven voor op 120 °C. Bekleed de bodem van de vorm met bakpapier. Verkruimel de biscuitjes heel fijn. eventueel kun je dit in een keukenmachine doen, als je die hebt. Doe de kruimels in een kom en roer de boter en kaneel erdoor. Verdeel het mengsel gelijkmatig over de vorm en druk stevig aan. Zet tot gebruik in de koelkast.
- 2. Snijd het vanillestokje in de lengte open en schraap met een mespunt het merg eruit. Mix samen met de Mon Chou, bloem, suiker, eieren en crème fraîche in de keukenmachine tot een egale massa. Ik gebruik hiervoor meestal de mixer, maar het is lastig om de vulling egaal te krijgen.
- 3. Schep of schenk de vulling in de vorm en strijk glad. Bak ca. 1 1/2 uur in het midden van de oven. De cheesecake is klaar als de buitenkant stevig is en het midden nog niet. (die zelfde 'wobble' waar ik het vorige week over had) Laat de taart in de oven afkoelen tot kamertemperatuur. Wanneer de taart namelijk te snel afkoelt bestaat de kans dat de taart een scheur krijgt in de bovenkant. Zet de cheesecake voor het serveren minimaal 4 uur afgedekt in de koelkast.
4. Ik maakte van mijn cheesecake een licht taart door er een boel kaarsjes in te steken. Dat maakt hem natuurlijk ook gewoon extra feestelijk.
(oh, en deze foto is niet geweldig, maar wel erg leuk voor het idee)
Geen opmerkingen:
Een reactie posten