maandag 10 februari 2014
Marieke bakt week 6: valentijnskoekjes:)
Afgelopen zaterdag kwam FJ ineens met een cadeautje aanzetten: 'voor valentijnsdag'. Hij had niet helemaal door dat dat pas komende vrijdag is, de schat:) Om in die sfeer te blijven heb ik vandaag zijn lievelingskoekjes als valentijnscadeautje voor hem gebakken. Het oorspronkelijke recept komt uit mijn lievelingsbakboek, wat jullie komend jaar nog vaak langs zullen zien komen: De goddelijke huisvrouw, van Nigella Lawson. Het enige wat ik nog gedaan heb, is chocolate chips toevoegen als versiering. Dat maakt de koekjes zo mogelijk nog lekkerder:)
Ingredienten:
- 300 gram zelfrijzend bakmeel
- 30 gram cacao
- 125 gram fijne witte suiker (ik gebruikte basterdsuiker)
- 250 gram boter
- (eventueel chocolate chips)
bereiden:
- Verwarm de oven voor op 170 graden
- Doe de bloem, cacao en suiker in een kom, en roer het door elkaar.
- Snijd de boter in kleine stukjes, en kneed die met de hand erdoorheen totdat je een mooi samenhangend deeg hebt.
- Bestuif je werkblad met bloem en rol het deeg uit tot een lap van ongeveer een halve cm dik en snijd er met een vormpje hartjes uit.
- Leg de hartjes op een bakplaat en zorg dat er genoeg ruimte tussen de koekjes zit, want ze kunnen iets uitlopen. Je kunt nu de koekjes nog versieren met de chocolate chips.
- Bak de koekjes 5 minuten. Verlaag de temperatuur dan naar 150 graden en laat de koekjes nog 10-15 minuten bakken. Het is lastig om zo te zien of ze gaar zijn, omdat het deeg zo donker is. Maar je kunt de koekjes uit de oven halen als ze aan de bovenkant stevig, maar nog niet hard aanvoelen.
- Met het deeg wat over was na de eerste volle bakplaat heb ik wat meer officiele triple chocolate chip cookies gemaakt, door de chips door het deeg te kneden, en er daarna koekjes uit te snijden. Die zijn wat minder mooi, maar wel nog lekkerder dan de nette hartjes.
Abonneren op:
Reacties posten (Atom)
Geen opmerkingen:
Een reactie posten