dinsdag 10 juni 2014

week 23: een oranje kwarktaart

Ik heb nog niet een actuele taart gemaakt, maar daar komt nu verandering in, met deze WK taart die er mooi uit ziet, maar die eigenlijk helemaal niet zo moeilijk is. We aten de taart bij een Delftse barbeque. Het was niet te vergelijken met het heerlijke sloterpark, maar dit dakterras had ook wel wat. (ik was voor deze foto nog 1 verdieping hoger geklommen om nog even in de zon te zitten terwijl de barbeque aan ging)

Het recept voor de kwarktaart heb ik voor een groot gedeelte zelf bedacht, en eigenlijk beviel dat best goed. Dat zou ik vaker moeten doen, zelf recepten schrijven. Maar goed, hier komt ie:

Ingrediënten: 
Voor de bodem:
- 250 gram chocolade biscuitjes
- 100 gram boter

Voor de kwarktaart:
- 500 ml kwark
- 300 gram suiker
- 2 zakjes vanille suiker
- 250 ml crème fraîche
- 200 ml sinaasappelsap
- 8 blaadjes gelatine

Voor de afwerking
- 200 ml sinaasappelsap
- 4 blaadjes gelatine
- een of twee sinaasappels

Bereidingswijze:
- Smelt de boter in een pannetje of in de magnetron. Verkruimel de chocoladekoekjes en giet de gesmolten boter erbij. Mix dit door elkaar en doe dit in de bakvorm. stamp de bodem goed aan met een lepel of spatel. Zet de bodem nu even in de koelkast.
 - leg de gelatineblaadjes te weken in een kommetje water. Mix ondertussen de kwart, crème fraîche, suiker en vanille suiker door elkaar met een mixer.
- Verwarm nu in een klein pannetje de sinaasappelsap. Als de sinaasappelsap bijna kookt haal je het pannetje van het vuur. Knijp de gelatine blaadjes uit en roer ze door de warme sinaasappelsap (het sap mag niet heter zijn dan 70 graden, anders dan wordt de werking van de gelatine minder goed)
- Laat de sinaasappelsap met gelatine iets afkoelen en mix het dan door het kwarkmengsel. Giet het kwarkmengsel op de bodem en zet de taart dan een nacht lang in de koelkast.

- De volgende dag kan je de mooie oranje laag op de taart maken. Week de 4 blaadjes gelatine in een kommetje water. Verwarm de sinaasappelsap in het kleine pannetje. Ik deed er een drupje rode kleurstof bij om het er extra oranje uit te laten zien.
- Als de sinaasappelsap warm genoeg is kun je de uitgeknepen gelatine blaadjes er doorheen roeren. Wacht even met dit oranje mengsel op de taart gieten tot het mengsel lauw is, anders krijg je witte stipjes op de oranje laag. (dat gebeurde bij mij, zie de onderste foto)
- Zet de taart weer minstens 2 uur in de koelkast. Versier de taart voor je hem gaat serveren met sinaasappelstukjes. Eet smakelijk!

Geen opmerkingen:

Een reactie posten