woensdag 28 mei 2014

Week 21: de havermout koekjes van mevrouw Visser

Alweer een aantal weken geleden was ik bij familie Visser, gezellig op zondag een spel aan het doen. Terwijl we daar waren kregen we koekjes die er zélfgemaakt uitzagen, en verschrikkelijk lekker waren. Dus vroeg ik mevrouw Visser om het recept, en die kreeg ik gelukkig, zodat ik ze vandaag voor jullie kan maken:)
Maar voor ik dat recept geef, nog even een Anneke en Celina bedanken, die dit boek voor mij meenamen!(Rutger is de winnaar van heel Holland bakt, en dit is zijn boek)


Maar dan nu het recept. Weer zo'n lekker makkelijke, wel met iets meer ingrediënten deze keer.
Ingrediënten:
- 100 gram zelf rijzend bakmeel
- 150 gram vlugkokende havermout
125 gram boter
- geraspte schil van 1 citroen
- vanille suiker
- evt cranberries of noten (ik gebruikte een halve zak van de mix van de jumbo)

Bereiden:
- Kneed alle ingedienten behalve de cranberries en de noten door elkaar. Als je een goed, stevig deeg hebt mix je de cranberries en de noten er door heen. (ik hield ook wat deeg apart, om mijn nieuwe koekjesstempel op uit te proberen)


- Door de grote stukken in de koekjes is het het mooist om gewoon balletjes te draaien en die een beetje plat te drukken. Ik ging zelf fanatiek verder met mijn koekjesstempel, maar dat sloeg eigenlijk nergens op;).

- Bak nu de koekjes voor ongeveer 10 -15 minuten. ze zijn gaar als ze goudbruin gekleurd zijn.
Eet smakelijk!





zaterdag 24 mei 2014

week 20: rabarber crumble.

Het vorige weekend heb ik vooral veel van de zon genoten. Wat was het lekker weer en wat ben ik blij met het balkon in ons nieuwe huis! Verder kwamen FJ zijn ouders langs en wij maakten een etentje voor ze om ze te bedanken voor het klussen toen we aan het verhuizen waren. Aangezien je FJ zijn vader het meest blij maakt met simpel eten maakte ik rabarbercrumble als toetje. En inderdaad: hij vond het toetje het allerlekkerst van de hele maaltijd.

 Hier komt het recept, voor 4 personen.
Ingrediënten: 
- 750 gram rabarber
- 90 gram boter
- 120 gram zelf rijzend bakmeel
- 3 eetlepels suiker (+ suiker naar wens bij de rabarber)
- zakje vanille suiker

Bereiden:
- Snijd de rabarber in kleine stukken en hussel het met de suiker door elkaar. Zet de schaal ongeveer een uur in de oven op 190 graden.

- Begin ondertussen vast met het maken van het kruimeldeeg, door de bloem, suiker en boter in kleine stukjes te kneden. Doe dit voorzichtig met een paar vingers zodat de boter niet smelt. zet het kruimeldeeg dan in de koelkast tot je het gaat gebruiken.

- Als de rabarber gaar is hussel je het met een vork door elkaar en verdeel je het daarna over 4 ovenvaste kommen.

-Verdeel daarna het koude kruimeldeeg over de kommen en zet de kommen nog 25-35 minuten in de oven. 

Pas op! je kunt de kommen niet vast houden omdat ze heet zijn. Wees dus voorzichtig als je dit eten uitserveert.


woensdag 21 mei 2014

week 19: nutella cupcakes

Vorige week maakte ik de simpelste cupcakes die ik in tijden gemaakt heb. En ook de lekkerste. Dit recept is een blijvertje dus:)
Daarnaast nog even een bonus foto. Ik wil jullie graag de sieraden kast laten zien die ik voor mijn afstuderen heb gekregen. Ik word er erg gelukkig van:)

Maar dan nu de heerlijk simpele nutella cupcakes.

Ingrediënten:
- 280 gram nutella (of hazelnoot pasta)
- 60 gram bloem
- 2 eieren

(evt voor topping: wat extra nutella en hazelnoten)

- Mix de ingredienten samen door elkaar totdat het mooi luchtig is.


- Schep het beslag in cupcake vormpjes. Dit beslag is precies genoeg voor 12 cupcakes. Bak de cupcakes in 15 minuten gaar. De cupcakes hebben dan een cake structuur. Wil ze ze nog iets zachter en smeuïger dan kun je ze iets korter in de oven laten.

- Voor de topping roosterde ik eerst wat hazelnoten, die ik daarna ik kleinere stukjes hakte.

- Daarna besmeerde ik de cupcakes met nutella en strooide ik de hazelnoten er op. Om je vingers bij op te eten, zo lekker waren deze cupcakes :)

maandag 19 mei 2014

week 18: een korfbal mand - taart

Soms vraag ik me af waarom ik mezelf steeds dat bloggen opleg. Ja, het is ontzettend leuk, maar regelmaat is zo ontzettend niet mijn sterkste kant! Ik loop nu dus alweer drie weken achter op mijn blogs. Ik vrees dat zolang ik blog het een goed voornemen is om regelmatig te bloggen, maar dat het ook bij een voornemen blijft. Maar hier is in ieder geval de eerste blog van drie. dit is twee weken geleden, bij de verjaardag van FJ's nichtje Esther. We maakten een taart in de vorm van een korfbalmand. en van de binnenste cirkel maakten we een halve bal. Omdat mijn cakes dus nog niet zo goed zijn kocht ik gewoon cakemix. Zo wist ik zeker dat de cake goed en stevig was om mee te bouwen.

Ingredienten:
- 2 pakken cakemix en wat er nodig is voor die cake.
- Jam, voor tussen de cake lagen
- Botercreme (ondertussen weet je wel hoe je dat moet maken, staat vaak genoeg uitgelegd op mijn blog)
- Gele marsepein of fondant

Bereidingswijze:
- Maak eerst de cakes volgens het recept op het pakje. Gebruik hiervoor een taartvorm. Let op: de cake moet dan net iets langer in de oven, omdat een ronde vorm iets minder snel gaart.

- Snijd de bolle bovenkant van de cakes af. Dit kun je vast lekker op eten.

- Zoek een rond bakje waarlangs je mooi de binnenkant van de cakes uit kan snijden. Zorg dat je 2-3 cm aan cake aan de buitenkant overlaat, anders eet je straks fondant met cake, in plaats van cake met fondant.

- Besmeer nu de onderste cirkel met botercreme, en smeer jam bovenop de cirkel.

- Leg de tweede cirkel er boven op en besmeer de hele cake (binnen en buitenkant) met botercreme.

(oh, en wacht wel totdat de cakes zijn afgekoeld voor je begint met de botercreme, anders gebeurt er dit: de botercreme smelt de cake in)

- Rol de fondant uit tot een grote, lange plak. De plak moet om de cake passen, en iets meer dan twee keer zo hoog zijn als de cake. Maak er met de achterkant van een mes vast inkepingen in (net zoals bij een echte korfbalmand). Zet terwijl je daar mee bezig bent de taart in de koelkast, zodat de botercreme iets op kan stijven.

- Rol nu de fondant om een glas en rol de fondant voorzichtig langs de zijkant van de taart. Vouw dan de fondant voorzichtig naar binnen. (dit moet ik vaker doen om het echt mooi te krijgen, vrees ik)

- Tadaa je korfbalmand is klaar. Ik vond het een ontzettend leuk project om een keer uit te proberen, ook al werd de cake niet zo mooi als ik hoopte doordat de fondant niet meewerkte. Maar door zulke uitdagingen leer je weer meer over cakes maken.

- Toen ik weg ging was esther nog bezig met haar korfbal. Ook zij had problemen met haar fondant, maar ze heeft dat met de zwarte delen van de bal redelijk goed weten weg te werken, gelukkig:)


maandag 28 april 2014

week 17: aardbeien tiramisu

De afgelopen week was eigenlijk heel saai. Ik heb niet veel bijzonders gedaan, zelfs niet met koningsdag. Maar eigenlijk was dat ook wel relaxed, een weekje niks.

Dus kan ik meteen beginnen met het recept van de overheerlijke aardbeien tiramisu :)

Ingredienten: 
250 ml slagroom
2 eetl suiker
250 gr mascarpone
250 gr aardbeien
2 pakken lange vingers
Geraspte (witte)chocolade
+- 100 ml bessenlikeur, of iets wat er op lijkt.

bereidingswijze:
- Giet de bessenlikeur in een ondiep bord. Dompel steeds een lange vinger in de bessenlikeur en leg deze dan in de schaal waarin je je tiramisu maakt. Ga door tot je 1 laag lange vingers hebt.
 - Klop de slagroom stijf met de 2 eetlepels suiker
 - Mix de mascarpone er doorheen.
- Beleg de lange vingers met de helft van het mascarpone-slagroom mengsel. (ik maakte trouwens 2 bakken, 1 om vandaag op te eten, de grote heb ik ingevroren en haal ik later een keer tevoorschijn)
- Leg op de mascarpone een laagje aardbeien. Maak daarna alle lagen nogmaals: dus nog een laag lange vingers met bessenlikeur, een laag slagroom-mascarpone mengsel en een laag aardbeien. Het is wel leuk om deze laag aardbeien iets netter neer te leggen, zodat het meteen mooie garnering is.
- Om het af te maken raspte ik wat chocola over de bovenkant.
- Bedek de bak met een deksel of huishoudfolie en laat een nacht staan in de koelkast om op te stijven.

Eet smakelijk!

dinsdag 22 april 2014

week 16: rabarbertaart

Vorige week kocht ik voor het eerst in mijn leven rabarber. Ik wil het al 2 jaar maken, maar elke keer was ik net te laat en was het seizoen alweer voorbij. Dus toen ik deze week rabarber in de winkel zag liggen heb ik het meteen meegenomen. Ik vond het erg spannend om er iets mee te maken, maar uiteindelijk was de  taart erg lekker, gelukkig:)

Daarnaast ging ik afgelopen donderdag naar de Johannes passion in de Doelen in Rotterdam. Voor de pauze zaten we achter het orkest. Bijzonder om een keer meegemaakt te hebben, maar niet mijn favoriete plek. Ik vind het fijn om de gezichtsuitdrukkingen te zien als mensen zingen. Dan gaat de muziek pas echt leven.
 In de pauze bedachten mijn vader en ik dat de loges  aan de overkant bijna helemaal vrij waren. En dat we eens wilden proberen om daar te zitten. Dat is niet heel erg netjes, maar wel heel erg gaaf om een keer gedaan te hebben:) aan de andere kant, we waren niet de enige, in elke loge zat wel iemand na de pauze.
 Oh, en ik wilde nog een foto laten zien van ongeveer het mooiste stuk spoor in Nederland: de trein rit tussen Haarlem en Leiden in het voorjaar. Zo mooi, al die bloemen!

Van de paasdagen zelf heb ik geen foto's, maar neem maar van mij aan dat het erg gezellig was!
En dan nu het recept van de rabarbertaart. 
Ingredienten: 
voor de vulling
- 1 kg rabarber (vuil gewicht)
- 300 gram fijne kristalsuiker
voor het deeg
- 150 gram bloem
- 1 eetlepel fijne kristalsuiker
- 85 gram koude boter, in blokjes
- 85 gram koude roomkaas
- 2-3 eetlepels slagroom
voor de roomkaasvulling
- 200 gram roomkaas
- 200 ml double cream (of slagroom)
- 2 eetlepels fijne kristalsuiker
- 4 eetlepels muskaatwijn of rum

Bereidingswijze: 
- Verwarm de oven voor op 190 °C, gMaak de rabarberstelen schoon, snijd ze in stukjes van 2 cm en leg ze in een ondiepe ovenschaal, strooi de suiker erover en hussel goed. 
- Dek de rabarber af met folie en zet de schaal 45 minuten in de oven of tot de rabarber gaar is. Dat is wanneer de rabarber helemaal zacht is en uit elkaar valt.
 - Laat de rabarber afkoelen en uitlekken; bewaar het vocht.

- Maak intussen het deeg. Meng eerst de droge ingredienten door elkaar.
- Mix dan de boter en roomkaas er met koele handen doorheen.
- Bind het met de room tot een deeg, waarbij je echt moet opletten dat je niet te veel gaat kneden. (dit hele proces schijnt makkelijker te gaan met een keukenmachine, maar die heb ik niet)
- Laat het deeg minstens 20 minuten rusten in de koelkast. Rol het deeg uit, bekleed de vorm en zet die nog minstens 20 minuten in de koelkast.

- Haal de vorm uit de koelkast, bekleed het deeg met folie, vul de vorm met een steunvulling (Alle soorten droge bonen zijn in principe prima, volgens mij) en zet hem 15 minuten op de bakplaat in de oven. Als de rand van het deeg redelijk stevig is kun je voorzichtig de bonen en de folie verwijderen. Bak de taartbodem nog 5 minuten tot hij goudbruin en gaar is. Laat hem afkoelen op een rooster.

Ik zette de taart pas op de dag zelf in elkaar, ik was bang dat de bodem anders erg klef zou worden. 
Laat ongeveer 6 eetlepels van het kookvocht van de rabarber op hoog vuur tot een stroopje inkoken. Houd het pannetje wel in het oog, want het stroperig worden van het vocht is een kwestie van minuten. Dit stroopje is trouwens pas stroop als het afkoelt. Ik goot de stroop al eerder op de taart, maar die droop net zo hard weer van de taart.

En dan nu de vulling: klop de roomkaas zacht, doe er de room bij en klop tot het mengsel een beetje dikker wordt. Overdrijf het kloppen niet - het mengsel moet golvend voluptueus zijn (Ik weet niet precies wat ze hiermee bedoelt, maar het klinkt zo mooi). 
Roer er de suiker en de muskaatwijn of rum door, zodat je een zachte, mascarponeachtige consistentie krijgt. 
Vul er de taartbodem mee. Leg er de uitgelekte stukjes rabarber op en besprenkel ze met het stroopje. Zorg ervoor dat het stroopje is afgekoeld! Ik besprenkelde met een warme stroop die zo van de taart af, door de bodem op het aanrecht liep. wacht dus even. Want na een half uurtje was het wel stroop. Doe een stap achteruit en bewonder je creatie - en ga dan eten.