zondag 30 oktober 2011

Dag 85 en 86, mooie feesten:)

Vandaag even andersom, eerst wat ik vandaag gemaakt heb, en daarna het verhaal van gisteren, omdat daar veel foto's bij horen. Vandaag is mijn vader 50 geworden! En aangezien mijn mijn moeder het druk genoeg had om alles te plannen, had ze iedereen gevraagd om een taart te maken. Dus ik heb na kerktijd nog even een lekkere mokkataart in elkaar geflanst, deze keer met lange vingers ipv cake. Ik had ze droog gebruikt, zonder ze eerst nog in de koffie of melk te dopen, maar daardoor bleven ze wel heel knapperig. Dit was trouwens heerlijk makkelijk:
-1 pak lange vingers
-1 pakje roomboter a 250 gram (op kamertemperatuur!)
-1 kleine kop sterke koffie
-150 gram suiker
de creme maak je door roomboter, suiker en koffie bij elkaar te doen (pas even op met de koffie, de creme moet wel boterig blijven, en niet te waterig worden) De helft van de lange vingers leg je dan neer, daarover de helft van de creme, dan weer lange vingers, dan weer creme. evt afwerken met geraspte chocola, vlokken of hagelslag.

Naar het project van gisteren heb ik namelijk al een week lang uitgekeken, maar ik kon er steeds niet zoveel over zeggen. We hebben namelijk met het vrijgezellenfeest van Alieke gehennapaint. Stiekem had ik in de week ervoor al geoefend op mooie patroontjes, dus ik ging meteen lekker aan de slag. Het leuke was overigens, dat de patroontjes zo simpel zijn, dat iedereen wel wat moois kon maken. Kijk hieronder mee naar de mooie creaties die zijn gemaakt!
De arm van Annelee, door mij
 De zus van Alieke, door andere zussen
 mooie voettekening in toffe schoenen
 Glittertekening bij de aanstaande schoonzus van Alieke
 De hand van Alieke 
 Het hartje bij Alieke in de nek
Ik bezig om Aliekes hand nog mooier te maken, met glitters.
Last but not least, de hele club bij elkaar, lekker eten bij de Bazar:)

zaterdag 29 oktober 2011

Dag 84: een hoogtepuntje, makkelijk, maar ozo leuk:)

Gisteren was ik de hele dag in een liefdes stemming, misschien wel omdat Joost en Alieke woensdag gaan trouwen.. Dus toen ik thuis kwam en iets moest verzinnen om te maken, kwam ik ineens met een van de betere ideeen van afgelopen tijd:) Een hartjes ketting/slinger/ding om op te hangen.

Wat heb je nodig:
- touw. (echt touw is leuk, want dat contrasteert zo mooi met de hartjes)
- Rode was.
- aluminiumfolie
- iets om te snijden en iets om gaatjes mee te prikken

How to:
- Smelt de was in je favo kleur, evt extra kleur erbij met een waskrijtje.
- Leg een groot stuk aluminiumfolie klaar, en vouw de randen omhoog
- Giet de gesmolten was op het aluminiumfolie
- Wacht tot de was gestold maar nog niet hard is
- Snijd de hartjes er uit (in mijn geval 2 grote, een kleine en een mini), en prik er een gaatje in voor het touw
- Wacht tot de was echt helemaal hard is, en haal dan de hartjes van het folie
- Nu kun je de hartjes aan het touw knopen..



Even ter afsluiting iets heel anders, donderdag had ik de Dies van mijn dispuut. We zijn naar schiphol geweest, en hebben daar heerlijk rondgelopen in onze galakleding. Dat is echt grappig, hoe mensen dan naar je kijken. Maar deze foto is gemaakt, en die wilde ik jullie niet onthouden:)

donderdag 27 oktober 2011

dag 82 en 83

Ok, misschien doe ik stiekem toch wel teveel de laatste weken. Vanochtend ging mijn wekker niet af, waardoor ik niet meer naar mijn tentamen kon.. Vervolgens moest ik van FJ maar verder slapen, omdat ik nogal moe en een beetje ziekjes ben. Komt ie me om half 1 weer wakker maken... gewoon meer dan klokje rond geslapen! (lag er om half 12 in). Nouja, dat was gek.
Gisteren was best leuk, want na werk, en een heleboel geregel voor dies en andere dingen hadden we weer facgroep film. Gijs was de vorige keer zo weg van de popcorn, dat hij nu zelf even mais gekocht had om te poppen. en kijk dit eens... schattig he? Koos had ook weer zijn 'high' momentje van de week:).

Tussen alle bedrijven door heb ik nog even wat halloweenerigs gemaakt. Als ik een halloween feestje had zou ik ze indoen, anders niet, want daar zijn ze niet mooi genoeg voor.  Dit was trouwens nog best lastig, om uit zulk dik karton zulke kleine driehoekjes te snijden. Het belangrijkste daarvoor, heb ik wel gemerkt, is een echt scherp mes. En natuurlijk, altijd eerst even oefenen op een ander stukje karton!
Op deze foto zijn ze nog niet af, maar ik wilde die foto vast hebben, omdat ik het anders de hele avond nog in mijn hoofd zou hebben.
Het leuke is, voor vandaag heb ik eigenlijk nog geen idee wat ik ga maken. Het komt er op neer dat ik tussen +- half 6 en half 7 de tijd heb. Ik neem wel een Flow mee in de tram, als ik zo half Amsterdam af ga reizen, om allemaal gegraveerde amstelglazen en cadeaus voor zaterdag op ga halen. Dus rond 6 uur kun je een update van de blog van vandaag verwachten:)

UPDATE:
4 manieren om kleine cadeautjes in te pakken.
Zelf vind ik denk ik rechtsboven het leukst: strak inpakken, en de bovenkant bij elkaar vinden met een lintje.
Linksboven heb ik gewoon alle hoeken bij elkaar gebonden, links onder heb ik de zijkanten opgerold, en toen bij elkaar gebonden, en rechtsonder gewoon strak ingepakt.

dinsdag 25 oktober 2011

dag 81 en 82: brood, kruidenboter en een laagjeskaars

Gisteren was weer zo'n dag... Dat ik rond 10 uur s avonds thuis kom, en er eigenlijk voor 11 uur in moet liggen, (want moet er rond kwart over 6 weer uit) en dat ik ook nog wat moet maken. Nou had ik daar gelukkig al een plan voor liggen: Toen ik tussen werk en turnen door even boodschappen wilde doen voor avond eten en ontbijt, was er nergens in de winkel meer brood te vinden. Dus heb ik maar een pak broodmix gekocht, en het stof van mijn broodbakmachine geblazen, en een lekker brood gemaakt. Vanmiddag heb ik om dat even helemaal af te maken ook nog zelf kruidenboter gemaakt. Allemaal pakjes werk, maar daarom niet minder zelfgemaakt:)

Vanmiddag moest ik studeren. En diescommissiedingen regelen. En ook even niks doen, omdat ik daar niet zoveel tijd voor heb. Tussendoor heb ik een kaars gemaakt die ik al een poos van plan was, maar nu eindelijk is gelukt: Een laagjes kaars, met een heleboel kleuren. zo'n kaars kost iets meer aandacht dan een normale kaars, omdat je echt laagje voor laagje moet werken. Om zulke mooie felle kleuren steeds te krijgen heb ik voor elk laagje (naast witte oude kaarsen was) waskrijtjes gebruikt. Die zijn over het algemeen super gepigmenteerd, en gaan niet gek doen als je de kaars gaat branden.

En voor de mensen die zich afvragen waarom er steeds zo'n stokje overheen zit... Dat is om het lont netjes in het midden te houden. Als je dat niet doet zakt ie naar de zijkant, en kun je overnieuw beginnen.

Als de was straks droog is, ga ik de kaars uit het glaasje halen. Dan zie je de kleuren al helemaal mooi:)

zondag 23 oktober 2011

dag 79 en 80: etiketten en papier mache

De laatste tijd vind ik het lastig om tijd te maken voor mijn project. Ik heb het erg druk met mijn werk, de dies, en af en toe ook nog wat studeren. De vraag die afgelopen dagen meerdere keren door mijn hoofd heeft gespookt is: tot hoever ga ik hier mee door... Hoe leuk is het nog om als je een hele dag van 7 tot 5 gewerkt hebt, en daarna nog een vergadering of iets anders hebt, om dan nog helemaal iets te maken en er een blog over te schrijven.. Voorlopig ga ik nog wel door, want ik wil de 100 bereiken. En eigenlijk vind ik sowieso dat ik nu niet moet gaan stoppen. Dus waar dit hele verhaal op neer komt, is dat ik komende tijd wel elke dag wat wil blijven maken, maar de blog ga ik waarschijnlijk iets minder frequent bijhouden, eens in de 2, 3 dagen een post.
Maar genoeg gezeurd... Gisteren zijn FJ en ik bij Jantine langs geweest, en ik had half in mijn hoofd om daar iets te maken. Uiteindelijk hebben we daar 3,5 potje kolonisten gespeeld, en heb ik niet meer echt iets kunnen maken. s Avonds gingen we nog naar Anthon en Erwin, dus ik heb nog even 2 flessen uit de enorme voorraad gehaald, daar 2 etiketten voor gemaakt, en klaar is Marieke:)

Vandaag  had ik eindelijk een dagje niet zoveel te doen. Uiteindelijk heb ik alsnog een heleboel uur dingen zitten regelen, maar dat was niet heel erg. Behalve dat ik daardoor eigenlijk niet heel veel zin meer heb om aan de site te werken.
Wat ik nog wel gemaakt heb, is een kommetje van papier mache. Ik ben heel benieuwd of het afwasmiddel ook zo werkt als beloofd, dus of ik het straks nog eruit krijg, en dat niet alles straks aan het echte schaaltje is vastgeplakt, maar dat zien we nog wel. Tot zover ben ik er iig best tevreden mee, nu alleen nog de buitenkant verven, als alles droog is.
PS: die kruidkoek van donderdag was echt ontzettend lekker! echt een aanrader!

zaterdag 22 oktober 2011

dag 78: hoe je zo mooi 2 kleuren in een cocktail krijgt.

Vandaag (of eigenlijk gisteren) heb ik iets heel leuks gedaan. Ik heb +- 300 flessen alcohol houdende drank (wijnen, likeurtjes, gluhwein en advocaat) gekocht, voor de luttele prijs van 200 euro. 60 flessen hiervan gaan we gebruiken voor de dies. wat we met de andere 240 flessen gaan doen moeten we nog bedenken. Maar we vinden er vast iets leuks voor:) 1 van de flessen likeur, de blue curacao heb ik meegenomen naar Alieke, waar ik er deze mooie cocktail van gebrouwen heb. Sorry voor de slechte kwaliteit foto, maar ik had alleen een telefoon bij de hand, geen camera.

Hoe je dit maakt? Zorg dat je eerst het sap (in dit geval grapefruitsap) in het glas giet, en daarna heel voorzichtig langs de zijkant de likeur in het glas gieten. De likeur komt dan heel mooi onderin het glas. Andersom werkt het niet!

donderdag 20 oktober 2011

dag 77: zelf kruidkoek maken, zonder pakje.

FJ en ik zijn al een poos aan het sparen voor lekker veel kruiden. Vandaag bedacht ik dat we waarschijnlijk wel genoeg kruiden zouden hebben om een kruidkoek te maken. En ja hoor:) Het enige wat ik extra moest kopen was sinaasappelsap en rozijnen. (eigenlijk ook melk, maar volgens mij heb ik dat prima opgelost)




Het recept komt hier vandaan: http://www.mijnreceptenboek.nl/recept/streekgerechten/kruidkoek-6605.html


·         sinaasappels --> In plaats hiervan gewoon sinaasappelsap en een scheutje cointreau gebruikt
·         200 gram rozijnen
·         300 gram zelfrijzend bakmeel
·         250 gram donkerbruine basterdsuiker  --> Hier heb ik rietsuiker gebruikt
·         1 theelepel nootmuskaat
·         1 theelepel gemberpoeder --> Dit heb ik weggelaten, want dit heb ik nog niet.
·         1 mespuntje kruidnagelpoeder
·         1 theelepel cardamom
·         1 theelepel kaneel
·         ei
·         snufje zout
·         wat paneermeel
·         1 eetlepel schenkstroop of rietsuikerstroop  --> Hier heb ik honing gebruikt
·         2 deciliter melk of 1 deciliter melk en 1 deciliter sinaasappelsap  --> Hier heb ik de sinaasappelsap gebruikt die ik eerder gebruikte om de rozijnen in te wellen, en +- 50 gram roomboter.
Bereidingswijze
Boen de sinaasappel goed schoon en trek er met de zester de schil ervan af. Pers de sinaasappelen uit en verwarm het sap. Voeg de rozijnen aan het sap toe en laat deze 10 min. wellen. Zeef intussen in een kom het meel en voeg de bastersuiker, de kruiden en het zout toe. Roer de droge ingredienten door elkaar. Breek het ei boven de meel en voeg de stroop toe. Voeg al roerende de melk (scheutje voor scheutje) toe. Blijf roeren toe er een glad beslag ontstaat. Laat de rozijnen uitlekken en meng deze ook door het beslag. Vet een cakevorm in en strooi met paneermeel een dun laagje op de wanden van de vorm, (na het bakken komt hij hierdoor gemakkelijker uit de vorm). Bak de kruidkoek in 1 a 1,5 uur in een voorverwarmde oven op 160 graden C. bruin en gaar. Als hij te bruin wordt bovenop afdekken met alluminiumfolie. Ik zet de oven de laatste 20 min. wel op 200 graden C. De koek is gaar als je er met een breinaald insteekt op meerdere plaatsen en deze er schoon uitkomt. De koek nu aflaten koelen en laat hem het liefst een paar dagen rusten dan zijn alle kruiden er goed ingetrokken. Dit is wel moeilijk als je van snoepen houdt maar hij wordt dan ook wel heel erg lekker.


Dat wachten is niet gelukt, FJ en ik gaan vanavond ons favoriete spel spelen, en daar hoort natuurlijk wat lekkers bij. Morgen gaan er gewoon een paar plakken mee naar mijn werk, dus ik vrees dat de cake voor die paar dagen al op is;)